Lägenheter

Enskilda Lägenheter

Bagarstugan, Flodman,Rådhustorgets Atelje´, Tähtitupa

OBS! Då ni bokat en enskild lägenhet är det speciellt viktigt att  meddela oss ankomsttiden.

Bagarstugan ,Ågatan 16

Pris: 190 € (max 2 pers.) 210 € (max 3-4 pers.) (moms 10%)+ frukost 10€/person.

Till priset ingår lakan, handdukar, gratis WIFI, TV samt slutstädning av lägenheten.

Har du drömt om att övernatta i Borgås vackra strandbodor?

På Ågatan hyr vi ut under sommarsäsongen (maj-september) lägenheten Bagarstugan som är en strandboda.

Denna renoverade 65m2 strandbodan är belägen i det ett trivsam och idyllisk innergård alldeles vid Borgå å.

I nedre våningen finns ett fullt utrustat kök, vardagsrum, toalett samt duschrum, medan i övre våningen finns ett stort rum där det finns en parsäng och två bäddar med måtten 2x80cm, samt en barnsäng. I bagarstugan finns det även en liten balkong och brygga där man kan njuta av den vackra utsikten.

Incheckningen sker på Ågatan 26, eller enligt överrenskommelse och utcheckningen senast kl.12.

Flodmans ,Ågatan 16

Pris: 160€/natt + barn 10€ (moms 10%) + frukost 10€/pers

Till priset ingår lakan, handdukar, gratis WIFI, TV samt slutstädning av lägenheten.

På en charmig innergård cirka 50 kvadratmeter ljus lägenhet som heter Flodmans. I lägenheten finns ett strort kök/ matplats, ett mysigt sov-/ vardagsrum, (1x dubbelsäng + 1 barnsäng + spjälsäng) och egen toalett/dusch. Delad gård och brygga med Bagarstugans gäster. Frukosten kan göräs själv eller komma till färdigt dukad frukostbuffen på Ågatan 26.

Flodmans kort historia

Rudolf Flodman föddes 1867 i S:t Petersburg men kom redan som liten till Borgå. Här växte han upp i fattiga förhållanden hos sin farmor. Han fick därför nöja sig med några få klasser i dåtidens folkskola. Men han var ambitiös och blev som vuxen en framgångsrik järnhandlare, en av de första i Finland.

Flodman inledde sin järnhandlarkarriär 1890 som kamrer på företaget Oterdahls Jernkram- och byggnadsmaterialiehandel i Helsingfors men redan efter ett par år började han som expeditör och handelsresande hos KH Renlunds järnhandel. Renlunds var vid den tiden den enda ”riktiga” järnaffären i Finland och kom att bli Flodmans viktigaste läromästare. År 1895 åkte Flodman på en tre månaders studieresa till England i syfte att lära sig mer om branschens utveckling och knyta nya affärskontakter.

Kort efter Englandsresan sade Flodman upp sig och startade sin egen affärsverksamhet i Borgå, som hette Rudolf Flodman, Agenturer och Jernhandel och bedrev såväl import och export som parti- och minuthandelsverksamhet.

Redan före första världskriget blev Flodman en förmögen affärsman och köpte flera fastigheter i Borgå. Ågatan 16, dvs. denna gård, var en av dessa. Han köpte den 1899 och gjorde genast ett antal större ändringar; de tidigare ganska stora bostäderna i gården delades in i flera mindre för att lämpa sig för uthyrning och i strandmagasinet, där det tidigare hade verkat ett färgeri, blev det nu i stället en allmän bastu och tvättstuga samt en bagarstuga med tillhörande bostad. Som kuriosa kan nämnas, att det var vid ombyggnaden av strandmagasinet här hos Flodmans som armerad betong användes för första gången i Borgå.

Flodman gifte sig först i mitten av 20-talet och fick två barn, sonen Ralph och dottern Helena. Ralph gick i sin pappas fotspår och blev järnhandlare även han, dock i mindre skala enbart inom minuthandeln. Då Ralph blev äldre krympte järnhandelsverksamheten ytterligare och han flyttade på 1980-talet affären till detta hus, där den verkade ända tills Ralphs död 1992. Under den tiden, då affären fanns i huset, bodde Ralph Flodman åtminstone tidvis här i huset, mer exakt just i den här bostaden!

RÅDHUSTORGETS ATELJE´,  MELLANGATAN 10 

Kan bokas på sommaren mellan 11.6-18.8.2024!

Trivsam ca. 65 kvadrats lägenhet för två personer invid gamla Rådhustorget i gamla stan. I denna personliga lägenheten bor Liisa med sin hund Hota men nu under sommaren är de på landet och hyr ut sitt hem till turister. Liisa har studerat bildkonst och har målat en massa fina tavlor på sin fritid som är framme i bostaden. Tavlorna är till salu. Denna Atelje´ bostad bestor av vardagsrum,kök, sovrum,wc/dusch och en härlig liten egen terass mot kvällssolen. Från terassen utsikt mot Borgå å. Från vardagsrummet utsikt mot gamla fina torget som lugnar sig till kvällen.

PRIS: 175€/natt (inkl moms 10%)+ frukost 10€/person

TÄHTITUPA, Ågatan 8

Kan bokas på sommaren mellan 1.5-18.6 & 2.7-18.7.2024

Pris: 190€/natt (2pers)+frukost 10€/person

Tähtitupa befinner sig på en ljuvlig innergård, mitt i Borgås livliga gamla stad. Det ljusröda trähuset är som rakt ur en saga!

Tähtitupa har ett modernt upplyst kök där både bestick och alla hushållsapparater tillhör. Köket har dessutom en tvättmaskin och torktumlare. Lägenhetens sovrum innehåller en parsäng, klädskåp, TV,  två toaletter och en dusch. Husdjur är inte tillåtna.

På innergården finns en härlig restaurang Ranta-Aitta.